Wybielanie, leczenie i wiele więcej. Krótko o zębach

abniania pożywienia. Zęby człowieka charakteryzują się: difiodontyzmem (fizjologicznie występują zęby mleczne i zęby stałe), tekodontyzmem oraz heterodontyzmem. Dziecko o pełnym uzębieniu mlecznym ma 20 zębów (10 w żuchw

Wybielanie, leczenie i wiele więcej. Krótko o zębach Wybielanie cieszyn

dens ? ząb l.mn

Zęby człowieka (łac. dens ? ząb, l.mn. dentes) ? złożone, twarde twory anatomiczne w jamie ustnej. Stanowią element układu trawienia służąc do odgryzania kęsów i rozdrabniania pożywienia.


Zęby człowieka charakteryzują się: difiodontyzmem (fizjologicznie występują zęby mleczne i zęby stałe), tekodontyzmem oraz heterodontyzmem.


Dziecko o pełnym uzębieniu mlecznym ma 20 zębów (10 w żuchwie i 10 w szczęce) ? 8 siekaczy, 4 kły i 8 trzonowców. Jego wzór zębowy można więc przedstawić następująco:


Siekacze służą do odgryzania kęsów, kły do chwytania, przytrzymywania i rozrywania pokarmu, a przedtrzonowe i zęby trzonowe do jego miażdżenia i rozcierania ułatwiając również tym samym kontakt ?-amylazy z pokarmem.


Oprócz wzoru zębowego zęby człowieka charakteryzuje zgryz. Prawidłowo wszystkie zęby są ułożone w odpowiedniej kolejności i w specyficznej wzajemnej relacji gwarantującej najlepsze pełnienie przez nie swej funkcji przy jak najmniejszym wysiłku oraz obciążaniu narządu żucia (stawów i mięśni). Na prawidłowy zgryz składają się takie czynniki jak nagryz pionowy, nagryz poziomy, symetria łuków zębowych i inne.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka


Profilaktyka chorób zębów


Każdy lekarz specjalista, niezależnie od działu medycyny, zawsze powie ? lepiej zapobiegać, niż leczyć, dlatego poleca się zadbanie o prawidłową profilaktykę. Co to jednak oznacza w rzeczywistości? Profilaktyka polega na szeregu działań wykonywanych w celu zachowania zdrowia. Jest kluczowa jeśli zależy nam na zdrowych, mocnych zębach i dziąsłach. Większość działań profilaktycznych możemy sami wprowadzić do naszego życia zaczynając od regularnego mycia zębów za pomocą dobrej szczoteczki oraz odpowiedniej pasty. Zaleca się także ograniczenie spożywania cukrów, zwłaszcza w postaci słodyczy i słodzonych napojów gazowanych. Warto również zadbać o regularne wizyty kontrolne u dentysty, najlepiej dwa razy w roku.



Czym jest próchnica?


Próchnica ? coraz częstsza przypadłość ludzi, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży, jest zmorą wielu stomatologów. Czym jednak naprawdę jest próchnica i w jaki sposób powstaje? Jest to bakteryjna choroba zakaźna atakująca tkanki twarde zęba. Jest powodowana działaniem kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej podczas metabolizmu cukrów. Innymi słowy im więcej cukrów przyjmujemy tym gorzej dla naszych zębów. Można wyróżnić cztery główne czynniki przyczyniające się do powstawania próchnicy ? bakterie, cukry, podatność zębów oraz czas. Jednak nawet jeśli wszystkie cztery będą miały miejsce, nie oznacza to wcale, że próchnica się pojawi. Podatność zębów na próchnicę jest cechą indywidualną, wynikającą zarówno z genetyki, jak i z otoczenia, w którym ktoś dorastał.